MTDK 2021 témák / jelentkezés

MTDL banner copy

 

NEW EUROPEAN BAUHAUS – FOLYÓK-HIDAK-PIACTEREK
Mozgásra, ökológiára, kultúrák közötti interakcióra építő nemzetközi projekt.
A téma iránt érdeklődők jelentkezése: Sebestény Ferencnél

A Rajzi Tanszék központi témája és további inspiráló témajavaslatok.
Minden érdeklődést és egyéni témafelvetést is nyitottan várunk!
Információk és jelentkezés.

 

Általános kari információk a Művészeti és Tudományos Diákköri Konferenciáról:
Aktualitások és információk a kari honlapon: https://tdk.bme.hu/EPK
Útmutató (PDF): https://tdk.bme.hu/Files/StaticFiles/EPK/TDK_utmutato_2021.pdf

Általános tanszéki információk:
Sebestény Ferenc DLA,
TDK Művészeti szekció tanszéki felelős
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Témákkal kapcsolatos tájékozódás:
A témát meghirdető oktatónál (elérhetőség: e-mail címek a tanszék honlapján, vagy a tanszéki TDK felelősön keresztül SF)

Előzetes jelentkezés:
Ha már van választott téma: Rövid (néhány mondatos) témaleírással vagy témamegjelöléssel valamint a témában illetékes választott konzulens megnevezésével a tanszéki TDK felelőshöz (SF) eljuttatott e-maillel.
Ha még nincs téma, de érdekel a TDK: a tanszéki TDK felelőshöz (SF) eljuttatott e-mailben jelzett szándék, érdeklődési kör vagy választott oktató alkotási/kutatási területe. Később online konzultáción segítjük a téma pontosítását.

TDK Rajzi 1 

2021 – A Rajzi és Formaismereti Tanszék oktatóinak saját kutatási és alkotói programjai, melyeket MTDK/TDK témának hirdetnek, s várják az érdeklődő hallgatók jelentkezését:

Nemes Gábor PhD:

 • Balogh István "elfeledett" épületei. Balogh István - a Rajzi Tanszék- egykori vezetője - meghatározó építészeti grafikai és képzőművészeti tevékenysége mellett, építésztervezőként is kora Ybl díjjal kitüntetett, figyelemre méltó építész tervezője volt. Az ő építészeti munkásságát hivatott a kutatás megismerni.
 • "Költőnk és köre”. A közelmúlt magyarországi köztéri iró-költő emlékművei építészeti vonatkozásait, az emlékművekben jelen lévő építészeti elemeket vizsgálja a kutatás.
 • Pogány Móric építészeti grafikai munkássága. Pogány Móric a századelő nemcsak kiemelkedő jelentőségű építésze, de korának egyik legkiválóbb építészeti grafikusa is volt. A kutatás a Pogány rajzi munkásságának megismerésére irányul.
 • Vákár Tibor építészeti grafikai munkássága. Vákár Tibor a közelmúlt termékeny és jelentős alkotója, akinek szerteágazó építészeti grafikai munkássága a magyar építészeti rajz meghatározó metszete.

Portschy Szabolcs:

 • Virtuális téralkotás a fotográfia eszközével - narratív tértranszformáció - 'metatér' - áthallások, személyre szabható vizuális környezet. (Művészeti kategória)
 • Zene architektúrája, térben vizualizált zene - áthallások a kortárs klasszikus zene és építészet között, absztrakció, harmónia, disszonancia. (Művészeti kategória)
 • Városi textúrák. Magyarországi építészeti fotó története. (Tudományos kategória)

Pintér András Ferenc PAF DLA:

 • A képzőművészeti alkotás architektúrája; faktúra és matéria. Képzeljük el, hogy egy képzőművész gondolkodás- és látásmódjával állunk benne az építészeti tér ábrázolásának, megfogalmazásának, megértésének a problematikájában. A TDK Művészeti Szekcióhoz kapcsolódó alkotó és kutató munka a gesztusfestészet, azon belül is elsősorban a festészeti matériák és faktúrák viszonyrendszereinek a vizsgálatával foglalkozik. A téma elméleti kutatása mellett párhuzamosan a vizsgált területhez kapcsolódó alkotás / festmény, szobor, installáció, videómunka stb. / létrehozása javasolt.

Sebestény Ferenc DLA:

 • Tér és mozgás összefüggéseinek kutatása, alkotás a kinetikus térben. Tér és mozgás összefüggéseinek, építészeti vonatkozásainak, a térérzékelés mozgással kapcsolatos aspektusainak elméleti és kísérleti vizsgálata. E megközelítésben a mozgás egyik pillanatban a tér megismerésének és megélésének eszköze, a következőben a téralkotás inspirációja. Központi eleme a mozgás alapú térelemzési és térformálási szemlélet. Míg a mozgásban feltárulkozó tér a személyesség és mélyebb átélés élményét nyújtja, a mozgás inspirálta téralkotás épp a belülről átélt mozdulat tapasztalataiból (pszichés érzeteiből) építkezik.
 • Performatív tér. Az installációs és a színpadi tér. A kortárs színpad, mint térművészeti laboratórium. Térérzékelés, tértranszformáció és moduláció, világítás, szcenika. Elméleti és gyakorlati kérdések, alkotói megközelítések.

Tari Gábor PhD:

 • A szín és zene összefüggésének vizsgálata, a Coloroid színrendszer téri modellezése. A szín és zene összefüggésének témája régóta foglalkoztatja a kutatókat, színnel foglalkoztató szakembereket, de minden alkotónak, tervezőnek fontos lehet, aki a színek harmóniájával dogozik. Eddig olyan válasz nem adatott a témára, ami a mai digitális színmérés eredményeit is figyelme veszi. (3.kép) Szívesen instruálok, konzultálok minden olyan festészeti tematikát, aminek köze van az építészeti gondolkodásmódhoz, határterület az építészet és képzőművészet között, a vizuális nyelvrendszerrel, a térélménnyel, a kép téri rétegződéseivel foglalkozik és a murális építészethez köthető festészeti műfajokat veszi célba.

Váli István Frigyes DLA:

 • Fermo megye (I) téglaépítészetének mikro és makro formái
 • Állandó színházi díszletek (fondale) Marche régióban (I)
 • A Faleronei művésztelepen készített képzőművészeti alkotások, projektek
 • Tipográfia-grafika és építészet kapcsolata
 • Perforált konstrukciók, a fény használata az építészetben-képzőművészetben


 TDK Rajzi 2 

نمط محدد

نمط التخطيط

الألوان المعرفة مسبقاً

صورة خلفية